Exkurzia-Dolný Hričov Letisko

V dňoch12.6. a 13.6. 2018 sa žiaci I.AP a 1.BP triedy s pani učiteľkou Ing. Julianou Duháčkovou zúčastnili exkurzie na letisko, ktoré sa nachádza v Dolnom Hričove cca 15km od Žiliny.

Cieľom exkurzie bolo oboznámiť žiakov s letiskom a priblížiť im priebeh leteckej prevádzky na medzinárodnom letisku.

Letisko Žilina je využívané pre leteckú dopravu slovenských a zahraničných leteckých spoločností, lety firemných a súkromných lietadiel, letecký výcvik a športové lietanie, sanitné lety, špeciálne letecké práce a činnosť letectva Armády SR. Obchodné využitie, zabezpečenie prevádzkových služieb a technickú obsluhu letiska Žilina vykonáva Letisková spoločnosť Žilina, akciová spoločnosť, ktorá je prevádzkovateľom letiska.

Po celý čas nás na letisku sprevádzala Ing. Zdena Pištíková, ktorá nás na začiatku privítala.

Predstavila nám letisko, a ako prvé nám vysvetlila, čo znamená check-in (internetové vytlačenie palubného lístka), neskôr nám aj názorne ukázala, ako prebieha kontrola batožiny či povinná bezpečnostná prehliadka.

Ďalej sme sa presunuli do Gate 1, kde sa nachádzali sedačky a WC. Tam nám pani Pištíková priblížila pár zaujímavostí o letisku, aké najslávnejšie osobnosti tu pristáli, koľko nešťastí sa stalo a podobne.

Neskôr sme sa presunuli do vonkajších priestorov, kde sa pohybovali menšie lietadlá, ktoré jazdili po rolovacích dráhach a pripravovali sa na lietanie. Videli sme aj prilietať a vzlietať lietadlá, výcvik pilotov Žilinskej univerzity.

Prehliadli sme si aj pár lietadiel, do vyradeného vládneho špeciálu  sme mohli nastúpiť a vyskúšať si, aké je sedieť v lietadle, pozrieť si, ako vyzerá kokpit pilota a pod.

V sobotu 23. 06. 2018 o 13:00 hod. sa na letisku Žilina uskutoční Letecký deň Žilinskej univerzity v Žiline. Všetci ste tam srdečne vítaní.

Sabina Štefaniková, žiačka I.BP

Ing. Juliana Duháčková