Cestovanie v dávnej i nedávnej minulosti

Dňa 22.06.2018  žiaci III.AP triedy pod vedením Ing. Remetovej navštívili Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach.

Žilina je odpradávna cestnou križovatkou a po postavení Košicko-Bohumínskej, Považskej a miestnej železnice Žilina – Rajec,  sa stala aj významným železničným uzlom.

V roku 2009, počas 110. výročia trate Žilina – Rajec vznikla myšlienka vybudovať múzeum dopravy  v menšom rozsahu v budove zastávky Rajecké Teplice. Budova sa už niekoľko rokov nepoužívala, ale bola zrekonštruovaná. Od roku 2013 múzeum slúži verejnosti. V roku 2017 vďaka podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia boli zrekonštruované ďalšie priestory v rámci budovy stanice, vďaka čomu bolo možné rozšíriť jestvujúcu expozíciu.

Expozícia je zameraná  nielen na stručný prehľad vývoja železničnej dopravy na Slovensku, ale najmä na modely železničných vozidiel, ukážku dvoch kancelárií so signálnou, oznamovacou a zabezpečovacou technikou a pomôckami v komerčnej službe – medzivojnovej (1918 – 1945) a “socialistickej”. Tejto časti dominuje koľajisko v mierke H0 (1:87) zachytávajúce v zjednodušenej podobe žilinský železničný uzol v 20. rokoch 20. storočia a ukážka práce údržby trate s traťmajstrovskou drezinou.

Okrem všeobecného rámca vývoja automobilizmu, motorizmu, výstavby ciest a verejnej dopravy (MHD, autobusová doprava), návštevník nájde  dve miestnosti s historickými motocyklami. V prvej z nich sa nachádzajú motocykle značky Ariel, ktoré svojimi vlastnosťami a vzhľadom zaujali autorov natoľko, že im venujú veľkú časť svojej renovátorskej práce a zberateľskej vášne. Pre porovnanie sú v ďalšej miestnosti vystavené československé motocykle vrátane najstarších motocyklov Jawa, prvého typu motocykla z Považských strojární Manet 90 a unikátom sú aj slovenské motocykle Penta, vyrábané po roku 1990 v Kysuckom Novom Meste.

Prehliadka exponátov bola doplnená pútavým výkladom pracovníčky múzea.