APOKALYPSA 20. storočia – svedectvo Mariana Kołodzieja, väzňa Auschwitzu č. 432

„ … toto nie je výstava, nie je to umenie ani obrazy, ale slová zatvorené v kresbách. Mojím cieľom nebolo venovať sa spomienkam a podávať svedectvo prostredníctvom umenia. Umenie je bezmocné voči tomu, čo urobil človek človeku. Nepozývam vás na „vernisáž“ , o tom to nie je. Chcem vás previesť labyrintom poznačeným skúsenosťou továrne na smrť. Čítajte slová, ktoré som nakreslil. (…) Toto je list starého muža samému sebe spred 55 rokov. Je to tiež pocta všetkým spopolneným, ktorí odišli.“                                                                                               

                                                                Marian Kołodziej

Dňa 25. apríla 2018 o 16,00 hodine v priestoroch Úradu Žilinského samosprávneho kraja, otvorila výstavu pod názvom APOKALYPSA 20. storočia predsedníčka ŽSK Erika Jurinová, ktorej sa zúčastnili naši žiaci – Jozef Kmeť, Ľuboš Jánošík a Richard Sedlák, pod vedením Mgr. Mariany Winklerovej.

Svoje bezprostredné zážitky zo stálej expozície tejto výstavy, ktorá sa nachádza v Centre sv. Maximiliána Kolbeho v poľských Harmężiach pri Osvienčime, im sprostredkovala pani poslankyňa NR SR Anna Verešová. Zároveň vyjadrila žiakom svoje poďakovanie a obdiv, že vo svojom voľnom čase prejavili záujem o túto problematiku.             

Organizátormi výstavy boli Žilinský samosprávny kraj a Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave.