Návšteva filmového predstavenia

Rosenfeldov palác v Žiline sa tento rok zapojil do 18. ročníka Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov JEDEN SVET a my, žiaci zo školského internátu, sme boli pri tejto udalosti.

Festival Jeden svet je jediným kultúrno-vzdelávacím podujatím na Slovensku, ktoré sa komplexne zaoberá ľudsko-právnymi a globálnymi témami.

V rámci tohto festivalu sme  v stredu večer (31.01. o 18.00 hod.) sledovali  dokumentárny film z dielne National Geographic a režiséra FisheraSteve JE S NAMI KONIEC?/BEFORE THE FLOOD.

Ak by ste mohli odhaliť skutočnú pravdu o hrozbách globálneho otepľovania, chceli by ste ju poznať? Film predstavuje Leonarda DiCapria ako veľvyslanca dobrej vôle Organizácie Spojených národov. Spolu so skupinou vedcov cestuje naprieč kontinentmi a odhaľuje klimatickú zmenu z prvej ruky. Stretáva sa s politikmi bojujúcimi proti nečinnosti a odhaľuje dezinformačné kampane vykalkulované za účelom zmiasť verejnosť a potlačiť jej záujem o urgentnosť klimatickej zmeny. V rastúcom príleve katastrofických noviniek hľadá DiCaprio zvyšky nádeje.

Celovečerné filmové predstavenie, na ktoré bol vstup zdarma, navštívilo spolu s p. vychovávateľkou Baníkovou z pôvodne prihlásených 15 žiakov nakoniec 9 žiakov zo školského internátu. Akciu sme doplnili aj pešou prechádzkou, ktorá prispeje k zlepšeniu nášho zdravia a kondície.

Akcia sa nám veľmi páčila, získali sme iný pohľad na situáciu súvisiacu s globálnym otepľovaním, o ktorej sa dozvedáme pri klasickom vyučovaní a dúfame, že sa takéto akcie zopakujú.