Lyžiarsky výcvik 2018 – 1. turnus

Začiatkom  tohto mesiaca, v termíne od 5. do 9. februára 2018 sa 42 žiakov dvoch tried, I. AP a I. BM zúčastnilo lyžiarskeho výcviku pod vedením inštruktorov Mgr. Galbavého, Mgr. Papaja a RNDr. Baníkovej.

Lyžiarsky kurz sa konal na Orave v lyžiarskom stredisku Uhliská, ktoré sa nachádza blízko mesta Nižná. Ubytovanie sme mali zabezpečené v obci Oravský Biely Potok v dvoch zariadeniach. Chlapci boli ubytovaní v penzióne Centrum a dievčatá v hoteli Millénnium, ktorý bol vzdialený cca 5 minút chôdze.

Do miesta ubytovania a aj každý deň do lyžiarskeho strediska sme boli dopravovaní skibusom. Obedy sme mali zabezpečené  priamo v areáli lyžiarskeho strediska,  raňajky a večere v miestnom penzióne Centrum. Strava bola výdatná, ale boli aj takí, ktorí si dopriali aj donáškovú pizzu a na doplnenie kalórií a energie bohato využívali aj predajňu potravín.

Počas tretieho dňa, ktorý býva oddychový, sme v popoludňajších hodinách navštívili Múzeum oravskej dediny v Zuberci – Brestovej, ktoré je umiestnené v prekrásnom prírodnom prostredí v podhorí Roháčov. Žiaci mali možnosť vidieť stavby ľudovej architektúry, ktoré pripomínajú jednotlivé časti Oravy, technické stavby ako mlyn na vodný pohon, plátennícky mangeľ na hladenie modrotlače, olejáreň, hrnčiarsku pec a iné. Múzeum umožnilo žiakom predstaviť si život a prácu Oravcov v minulosti.

Posledný deň lyžiarskeho výcviku, v piatok, chlapci si  zmerali sily v lyžiarskych a snowboardových pretekoch v slalome pomedzi bránky. Tí najrýchlejší, ktorí sa umiestnili   na prvých troch miestach,  získali sladké odmeny.