Exkurzia v Múzeu dopravy Rajecké Teplice

Dňa 13. 02. 2018  žiaci  II.AN triedy s triednou učiteľkou Mgr. Jankou Dutkovou navštívili Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach.

Myšlienka vybudovať múzeum dopravy v Žiline a okolí vznikla už v 60. rokoch 20. storočia. Žilina je odpradávna cestnou križovatkou a po postavení miestnej železnice Žilina – Rajec sa stala aj významným železničným uzlom. V roku 2009, počas 110. výročia trate Žilina – Rajec, sa zrodila myšlienka vybudovať múzeum dopravy v budove železničnej zastávky Rajecké Teplice.

Formou panelov, dobových obrazových diel, ale aj trojrozmerných exponátov oboznamuje o cestnej a vodnej doprave od najstarších čias po 20. storočie.

Zameraná je nielen na stručný prehľad vývoja železničnej dopravy na Slovensku, ale najmä na modely železničných vozidiel, ukážku dvoch kancelárií so signálnou, oznamovacou a zabezpečovacou technikou a pomôckami v komerčnej službe – medzivojnovej (1918 – 1945) a „socialistickej“. Tejto časti dominuje koľajisko v mierke H0 (1:87) zachytávajúce v zjednodušenej podobe žilinský železničný uzol v 20. rokoch 20. storočia a ukážka práce údržby trate s traťmajstrovskou drezinou. Žiakov najviac zaujali dve expozície  venované  historickým motocyklom. V prvej z nich sa nachádzajú motocykle značky Ariel, ktoré svojimi vlastnosťami a vzhľadom zaujali autorov natoľko, že im venujú veľkú časť svojej renovátorskej práce a zberateľskej vášne. Pre porovnanie sú v ďalšej miestnosti vystavené československé motocykle vrátane najstarších motocyklov Jawa, prvého typu motocykla z Považských strojární Manet 90 a unikátom sú aj slovenské motocykle Penta, vyrábané po roku 1990 v Kysuckom Novom Meste.

bty

bty

bty

bdr

bty

bty

bty

bty

bty

bty

bty