Vianočná Viedeň

Dňa 28. novembra 2017 sa 47 žiakov z tried I.AP, II.BP, III. AP, III.BM, IV.CP, II.AM a I.AM zúčastnilo spolu s pedagogickým dozorom Ing. Janou Kostolnou  a Mgr. Annou Medviďovou kultúrno-poznávacej  exkurzie vo Viedni.

Prehliadka centra mesta začala návštevou Umelecko-historického múzea. Budova múzea je jednou z najpôsobivejších  postavených v 19. storočí. Na ploche 2700 m2 tu nájdeme vyše 2 200 svetovo jedinečných umeleckých diel.Užili sme si krásnu výstavu najslávnejšieho maliara európskeho umenia a najvýznamnejšieho flámskeho maliara 17. storočia, Petra Pavla Rubensa. Výstava s podtitulom Sila transformácie sa zameriavala na premeny umelcovho štýlu v priebehu kariéry, čo mu umožnilo udržať krok s dobou a zachovať si moderný výzor prác.

Prehliadka pokračovala obdivovaním historického centra vianočnej  Viedne. Pešia prehliadka nám ponúkla mnoho zaujímavých objektov – gotickú katedrálu Dóm svätého Štefana, rakúsky parlament, Viedenskú štátnu operuromantické stredoveké uličky  a mnohé iné. Pravú vianočnú atmosféru sme zažili na Chriskindlmarkt pri radnici, jednom z najväčších a najznámejších vianočných trhov vo Viedni. Stromy v okolí Radničného parku mali nádhernú svetelnú podobu a žiarili slávnostným leskom. Nechali sme sa zlákať na vianočný punč v rozmanitých variáciách, pečené gaštany, koláče, nádherné vianočné ozdoby, doplnky a hračky z dreva i keramiky a zároveň  sme sa inšpirovali nápadmi na vianočné darčeky vo  vyše 154 stánkoch. Pri vôni vianočných cukroviniek a šálke horúceho punču sme pocítili nefalšovanú predvianočnú náladu.

K celkovej pohode počas poznávacej  expedície prispelo i jesenné počasie, ktoré bolo naším príjemným spoločníkom.