Školský výlet – hrad Strečno

Dňa 20. júna 2017 sa žiaci II.AU triedy spolu s triednou učiteľkou Mgr. Lepišovou zúčastnili školského výletu na hrade Strečno. Hrad sa nachádza 11 km od mesta Žilina na vysokom brale nad riekou Váh. V súčasnosti je hrad zapísaný na zozname národných kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky.

Hrad sa prvý raz spomína v čase Matúša Čáka, ako stredisko väčšieho feudálneho panstva. Vznikol na prelome 13. a 14. storočia, pravdepodobne na starom základe. Ako kráľovský majetok sa dostal začiatkom 15. storočia do držby kráľovien Barbory a neskôr Alžbety. V rokoch 1444 – 1469 bol majetkom Pongrácovcov z Liptovského Mikuláša, potom rýchlo menil majiteľov. Hrad poskytoval v 17. storočí. dobrú ochranu Thokolyho povstalcom. Preto cisárske vojská za Leopolda I. v roku 1698 vonkajšie opevnenie zbúrali a poškodili aj hradné budovy. Odvtedy stál v ruinách. Hrad je Národnou kultúrnou pamiatkou.

V priestoroch hradu sa nachádzajú expozície Považského múzea v Žiline (prehistória a história v kontexte hradu Strečno, hradná kuchyňa, hradná mučiareň, stála výstava venovaná Žofii Bosniakovej).

 

Výlet sa nám všetkým veľmi páčil a veríme, že si niečo podobné zopakujeme zase o rok.