Najjužnejšia nemecká metropola

Mníchov je najjužnejšia nemecká metropola, ktorou preteká rieka Isar. Mníchov je hlavné mesto spolkovej krajiny Bavorsko. Po Berlíne a Hamburgu je Mníchov tretie najväčšie mesto v Nemecku. Je to veľmi dôležité hospodárske, dopravné a kultúrne stredisko.

V roku 1938 tu podpísali Mníchovskú dohodu, v roku 1972 Mníchov usporiadal XX. letné olympijské hry.

Na západnom okraji Mníchova leží obec Gräfelfing, kde boli na odbornej stáži Marek Kopásek z III.AM triedy a Filip Hronský z III.BU triedy.

„V Nemecku sa nám páčilo, mali sme tam  v práci super partiu, bola s nimi sranda a nebrali nás ako cudzích, ale ako svojich.

Ubytovanie sme mali v pohode, mali sme kuchynku, televízor, všetko,  čo bolo treba.

Dostali sme firemné auto. Ja som dostal aj vyvažovačku a pneumatiky na moje auto. Takže som bol veľmi spokojný. Vo voľnom čase sme chodili na diskotéky a aj na rôzne výstavy áut. Jednoducho, tak sme si tam žili.“                         

                                                                                     Marek Kopásek

Ak sa chceme rozprávať o Nemecku, musíme sa tiež rozprávať o jeho automobilovom priemysle. Nemecké automobilky sú nepochybne úspešné. Nemecko je výrobcom luxusných značiek ako BMW, Porsche, Mercedes či Audi a tiež aj producentom masových značiek ako Volkswagen či Opel. Aj naši žiaci mali možnosť vidieť to najlepšie a najnovšie v oblasti automobilového priemyslu  práve počas odbornej stáže v Nemecku.