Tehlička pre deti Južného Sudánu

Dňa 5. 4. 2017 sa v našej škole uskutočnil už piaty ročník charitatívnej zbierky Tehlička pre deti ulice. Na Slovensku je to už dvanásty ročník. Za toto obdobie sa prostredníctvom zbierky podarilo nielen zachrániť životy mnohých ľudí a detí, ale skvalitniť život aj našim deťom na Slovensku.

Tohtoročná zbierka bola venovaná deťom žijúcim vo vojnou a hladomorom skúšanom Južnom Sudáne. Južný Sudán je najmladší štát sveta. Samostatnosť získal len v roku 2011. Okolo 100 tisíc ľudí tam postihol hladomor, to znamená, že od hladu začínajú umierať, ale ohrozuje už polovicu obyvateľov tejto 12 miliónovej krajiny a 1 a pol milióna detí. Príčinou sú dlhotrvajúce suchá a stále kratšie obdobia dažďov, ale najmä súčasná politická situácia.

Občianska vojna v Južnom Sudáne núti tisíce ľudí stať sa utečencami vo vlastnej krajine. Deti a mladí dennodenne čelia ťažkej realite vojny. Občiansky konflikt v ich krajine trvá už od roku 2013. Doposiaľ zahynulo takmer 70 000 ľudí. V dôsledku bojov bolo vysídlených 2,3 milióna ľudí. Znásilnenia, vraždy a systematické ničenie sú bežnou súčasťou života, situácia v oblasti ľudských práv patrí k najhorším na svete.

Aj deti skúšané vojnou môžu mať budúcnosť. Vyzbierané finančné prostriedky budú slúžiť na zmiernenie hladomoru v tejto africkej krajine.

Všetkým, ktorí si otvorili srdce a prispeli, ďakujú zachránené deti Južného Sudánu.

Vďaka patrí tiež Vanese MarčišovejStelle PrivarovejII.BP, ktoré sa ochotne zapojili do tohto projektu.