Čo sme sa dozvedeli na veľtrhu v Brne?

DSC_0068Vo štvrtok dňa 17. 9. 2015 sme sa ako žiaci Dopravnej akadémie v Žiline – triedy III.AP, II.AP, I.BP, I.AP študijný odbor prevádzka a ekonomika dopravy (pedagogický dozor Ing. Remetová a Ing. Rezníčková) a triedy III.CP, IV.CP študijný odbor technika a prevádzka dopravy (pedagogický dozor Ing. Drahnová, Ing. Chajdáková) – zúčastnili Medzinárodného strojárskeho veľtrhu v Brne, súčasťou ktorého bol aj veľtrh Transport a Logistika. Náročnú, vyše trojhodinovú cestu do Českej republiky vystriedala výstava techniky v obrovskom areáli, ktorá svojou všestrannosťou zaujala ľudí všetkých vekových kategórií a taktiež pritiahla ľudí nielen z územia ČR, ale aj z okolitých štátov. Na parkovisku bolo vidieť EČV zo Slovenka, Poľska, Maďarska a samozrejme Česka.

Zahájenie exkurzie odštartoval odchod zo Žiliny o 6:30 h, pričom príchod autobusu do Brna bol okolo 10:00 h a týmto časom sa začala naša exkurzia po Veľtrhu Brno. Okamžite po príchode sme obdržali vstupenky a mapu areálu, poučenie o bezpečnosti a čas zrazu. Priebeh bol jednoduchý, dodržiavať školský poriadok, dávať na seba pozor a prísť načas k miestu zrazu, teda k nášmu autobusu o 14:45. Nasledoval rozchod žiakov, nebola určená cesta, každý mohol ísť po vlastne určenej a vybranej ceste. Areál tejto expozície bol natoľko veľký, že budovy boli rozdelené na pavilony A, A1, A2, B, C, E, F, G1, G2, H, K, M, P, V, Y, Z.

Budov bolo skutočne veľa a už len podľa mapy bolo jasné, že táto výstava nebude záležitosťou pár minút. V každom z pavilónov sa prezentovalo obrovské množstvo firiem medzinárodného strojárstva, transportu a logistiky, automatizácie a envirotechu. Každú firmu sprevádzal takpovediac reprezentačný stánok, v ktorom predstavovali svoje stroje a ich možnosti uplatnenia v praxi. Taktiež nesmeli chýbať tradičné propagačné a upomienkové veci ako perá, ceruzky, tašky, žetóny, usb s logom firmy, rôzne katalógy, knihy, učebné materiály, mini-rekvizity, balóniky, cukríky a podobne. Výstava ponúkala človeku zaujatého v oblasti techniky široké spektrum informácií, všetci mali možnosť vidieť ako pracujú stroje novej generácie typu laserové rezanie, roboty, stroje s neuveriteľným citom, CNC zariadenia s absolútnou presnosťou, mechanizačné pásy určené pre všetky druhy prekážok, veterné zariadenia, trenažéry a množstvo iného. Každý účastník tejto výstavy si určite zobral nové vedomosti o strojárskej, manipulačnej, skladovacej technike a nových možnostiach balenia tovaru.

Som rád, že som sa zúčastnil tejto zaujímavej expozície.

Patrik Valerián, III.AP

20150917_110659 20150917_122412 DSC_3664 DSC_3668 DSC_3671DSC_0068