Postrehy žiaka z exkurzie na letisku v Dolnom Hričove

letiskoDňa 21. 04. 2015 sme my, žiaci II. AP Dopravnej akadémie v Žiline, navštívili letisko Žilina, ktoré sa nachádza blízko obce Dolný Hričov, 10 kilometrov západne od mesta Žilina. Exkurzia bola príjemná, zaujímavá, plná nových informácií. Veľmi sa mi páčila a som veľmi rád, že som mal možnosť pozrieť si letisko trochu inak.     

Celá exkurzia sa začala o 9:00 hod. na Autobusovej stanici v Žiline. Cesta na letisko trvala 20 minút. O 9:30 hod. sa začala naša exkurzia po letisku. Naša skupina bola sprevádzaná Ing. Zdenkou Pištíkovou.

Dozvedeli sme sa, že sa letisko používa nielen na vnútroštátne a medzinárodné lety. V súčasnosti prevažne na súkromné lety biznismanov, ktorí cestujú po Európe súkromnými lietadlami na rôzne mítingy a pracovné stretnutia. Okrem toho letisko využíva aj Žilinská univerzita, na výcvik pilotov. Je plne vybavené najnovšími technológiami, navigačným systémom a taktiež svetlami, ktoré sú umiestnené pred letiskom kvôli lepšiemu nasmerovaniu na letisko pri nepriaznivých podmienkach počasia.

Boli sme oboznámení so základnými postupmi a krokmi po príchode na letisko:

  1. Vstup na letisko.
  2. Check-In.
  3. Odovzdanie batožiny.
  4. Bezpečnostná prehliadka cez detektor kovu, príručnej batožiny, prípadne osobná prehliadka.
  5. Následne prechod do príslušnej miestnosti, teda do GATE – A, prípadne pri zakúpení VIP letenky, za vyššiu cenu, do GATE – VIP
  6. Neskôr nasleduje presun do lietadla a let.

Neskôr sme s našou skupinou prešli na prehliadku detektoru kovu, niektorí žiaci mali aj možnosť túto kontrolu podstúpiť. Detektor kovu fungoval tak, ako mal. Žiaci, ktorí absolvovali kontrolu, najskôr dali zo seba preč všetok kov , detektor nenašiel nič. Neskôr, pre uistenie, si zobrali rozličné kovové prístroje, ktoré detektor okamžite našiel a vydal výstražný zvuk. Fungovalo to perfektne. Bol nám taktiež poskytnutý náhľad do samotného jadra detektoru príručnej batožiny, ktorý nám presne ukázal, čo sa v batožine nachádza. Po dôkladnej prehliadke bezpečnostnej miestnosti sme sa presunuli ku prehliadke GATE a GATE – VIP, kde nám boli poskytnuté informácie o tom, ako postupuje pracovník bezpečnostnej služby, ktorému sa človek nepozdáva. Do miestnosti vstúpi ako bežný človek a sleduje chovanie ľudí, pri zistení podozrenia koná.

Z dôvodu, že sa na letisku práve neuskutočňoval žiaden výcvik, ani nekonal žiaden let, bol nám umožnený náhľad do hangárov Žilinskej univerzity, kde sme mohli obdivovať lietadlá a odfotiť sa s nimi.

Už sa teším na podobné podujatia!

Patrik Valerián, II.AP