Jánošík 007

007Jánošík – náš ľudový hrdina.

Dozvedáme sa o ňom z rôznych ľudových rozprávok, povestí, piesní.

Stal sa námetom aj pre mnohých slovenských režisérov, ktorí o ňom natočili nielen veľmi úspešné filmy, ale prezentovali ho aj na divadelných doskách.

Aj žiaci našej školy z I. AM a II. CP s vyučujúcimi Mgr. O. Černekovou, Mgr. Z. Majchrákovou sa 27. 2. 2015 zúčastnili na divadelnom predstavení Jánošík 007 v Mestskom divadle Žilina.

Jánošíkovská tematika bola spracovaná úplne v inom ,,duchu“.

Stvárnilo ju 5 účinkujúcich hercov, napríklad Ján Dobrík, Ivana Kubáčková, ktorých poznáme aj zo súčasných televíznych seriálov. O hlavnom hrdinovi sme vedeli všetko. Hlavnú úlohu zohrávala satira, irónia, ktoré poukazovali aj na súčasné problémy kultúry a politiky.

Vtipne zvolený hudobný leitmotív s rôznymi obmenami národných šlágrov – kravata ako základná časť kostýmu či háky, na ktorých sa spúšťajú rekvizity, to všetko sú postupy, ktoré dodávajú inscenácii súčasný charakter.

Inscenácia Jánošík 007 získala na festivale Nová dráma v Bratislave ocenenie za zvláštne stvárnenie danej problematiky. Aj v súčasnosti je veľmi úspešná. Všetkým divadelníkom prajeme veľa tvorivých síl a tešíme sa na ďalšie divadelné predstavenia.