EXKURZIA VO VIEDNI

IMG_1009Dňa 26. novembra sa 45 žiakov z tried I.AP, I.CP, II. DP, III.CP, III.BP, III.DP, IV.CP a IV.DP spolu s pedagogickým dozorom Ing. Janou Kostolnou a Mgr. Annou Medviďovou zúčastnili kultúrno-poznávacej exkurzie vo Viedni. Prehliadka centra mesta začala návštevou Prírodohistorického múzea, ktoré je jedným z najväčších na svete. Nachádza sa v jednej z najreprezentatívnejších budov vo Viedni, postavenej v neorenesančnom slohu koncom 19. storočia.. V 39 sálach -na ploche 8 700 m²  – je vyše 20 miliónov exponátovdokumentujúcich vývoj Zeme a prírody – z vedných odborov: mineralógia, petrografia, geológia, zoológia i ekológia. V predhistorickej expozícii nás uchvátili kostry dinosaurov 

Prehliadka pokračovala obdivovaním historického centra Viedne a ponúkla nám mnoho zaujímavých objektov – gotickú katedrálu svätého Štefana, Rakúsky parlament, Radnicu, Viedenskú štátnu operu, romantické stredoveké uličky a mnohé iné.

Pravú vianočnú atmosféru sme zažili na Chriskindlmarkt, jednom z najväčších a najznámejších vianočných trhov vo Viedni. Konajú sa každoročne na radničnom námestí medzi radnicou a divadlom Burgtheater. Čaro adventu v priestoroch radnice i pred ňou sa z diaľky hlásilo jasne osvetlenou “Anjelskou alejou” a zdobenými vstupnými bránami do parku medzi parlamentom a Viedenskou univerzitou. Pozoruhodne zdobené stromčeky a rozprávkové bytosti v parku pri Viedenskej radnici nás okúzlili. Nechali sme sa zlákať na vianočný punč v rozmanitých variáciách, pečené gaštany, koláče, nádherné vianočné ozdoby, doplnky a hračky z dreva i keramiky a zároveň sme sa inšpirovali nápadmi na vianočné darčeky vo vyše 150 stánkoch. Pri vôni vianočných cukroviniek a šálke horúceho punču sme pocítili nefalšovanú predvianočnú náladu.

K celkovej pohode počas poznávacej  exkurzie prispelo i príjemné jesenné počasie, ktoré bolo naším príjemným spoločníkom.

IMG_1011 IMG_1012 IMG_1014 IMG_1020 IMG_1009