Palárikova Raková

Nový obrázok (1)Dňa 25. 04. 2013 žiaci I.AP a  IV.BP  triedy navštívili Čadcu, mesto, v ktorom  prebieha už 46. ročník  súťaže Palárikova Raková.  Je to národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvory.

V tento deň,  Divadelný súbor Jána Palárika z Čadce, hral  hru  známeho režiséra Vlada Moresa s názvom Labyrint (Nie je všetko tak, ako sa zdá).

Keď sa povie labyrint alebo bludisko, každý si predstaví určitý priestor, z ktorého je problém sa dostať. Symbolika tohto princípu je viac,  než zrejmá.

Nepripomína nám práve ľudský život jedno veľké bludisko? Stále niečo hľadáme a nenachádzame. Stále na niečo čakáme a nikdy sa nedočkáme. Ostáva len nádej.

Divadelná hra Labyrint nerieši zložité otázky sociálnych problémov, ale chce ľudí zobudiť zo spánku…

Hlavnými hrdinkami príbehu sú tri ženy, ktoré sa náhodou ocitnú v bližšie nedefinovanom prostredí. Vieme, že je to akási čakáreň, a to je všetko. Samotné postavy nekonkretizujú, prečo sem prišli. Ako keby sa hanbili zdôveriť jedna druhej. O to viac zaznamenávajú prežité situácie na diktafóny…

Hoci hra Labyrint je drámou, tvorcovia sú presvedčení, že divák  bude pri  niektorých ironických poznámkach  príjemne osviežený, obohatený a pousmeje sa.

Tešíme sa na 47. ročník.